Nötkakor med kolatäcke

Betyg: 0.00
(0)
24 oktober, 2012

Ibland springer tiden iväg. Klockan tickar utan att man märker det och minuter blir till timmar som blir till dagar som blir till veckor. Ibland är det svårt att landa när man är mitt uppe i allt det där tickandet. När man väl är i flödet så rullar allting på men skulle man våga sticka ut ena armen i en annan riktning är det mycket möjligt att man slår i den, hårt. Det skulle också kunna vara lika möjligt att man enbart signalerar en ny riktning och fortsätter in på en lugnare väg där man faktiskt kan se ut genom fönstret och njuta av utsikten utan att bli snurrig i huvudet. Just nu går i alla fall mitt flöde riktigt, riktigt fort. Lite för fort.

Man ska ju egentligen inte trösta sig med ätbara grejer i sådana lägen. Men man kan trösta sig med att baka ätbara grejer och återskapa en kontakt med sin kreativa sida. Den kreativa sidan behövs. Det spelar ingen roll om man är kreativ med nötkakor, andra konstnärliga saker eller existentiella nödvändigheter. Kreativiteten får oss att komma i kontakt med oss själva. Det är egentligen det enda som behövs för att vi ska kunna klara av pressen och stressen. 

Nåja, nog med försök till poetik och livskunskap. Det är ju inte riktigt det jag är här för. Jag är ju här för att locka er till att utforska nya spännande smaksensationer. Sedan en tid tillbaka har man, om man har haft tur, kunnat smaka på dessa nötkakor på caféet i Borås kulturhus. De har blivit en stor succé. Våra fikagäster är så roliga för de brukar lämna önskemål till mina kollegor om vad de vill att jag ska baka igen. Nötkakorna hamnar högt upp på den listan. Så jag var en god bakbloggerska och tog med mig kameran till jobbet när jag bakade dem nu sist så att ni också kan få ta del av dem. Bra va?

Nötkolakakor

Inget betyg än

Ingredienser
  

Botten

  • 225 g smör, osaltat och rumstempererat
  • 1,5 dl muscovadosocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Kolatäcke

  • 100 g smör
  • 2 dl farinsocker
  • 0,7 dl sirap, ljus
  • 2 msk vispgrädde
  • 5-6 dl nötter, hackade

Instruktioner

  • Blanda samman det rumstempererade smöret, muscovadosockret, vetemjölet och saltet till en smulig deg. Klä en form, 20x30cm, men folie. Tryck ut degen i botten av formen. Grädda i 175 grder i cirka 20 minuter så att botten får färg.
  • Blanda samman alla ingredienserna till kolan utom nötterna. Låt koka ihop och koka det på låg värme i någon minut. Tillsätt nötterna i kolan och bred ut över den förgräddade bottnen. Grädda ytterligare 20 minuter på samma temperatur. Låt inte kakan bli för mörk. Den ska ha stelnat någorlunda men den ska inte vara helt fast. Den kommer stelna till lite när den är rumstempererad. Se bara till att den inte rinner. Låt sedan kakan svalna. Lyft upp den ut formen och skär i bitar. Skär den i ganska små bitar för de är väldigt mättande.

Anteckning

Adapted from Kelly Senyai
Author: Danielle
Måltid: Fika
Dela
Loading comments...
Like 1
Close
Close