Pepparkaksdrömmar

Betyg: 0.00
(0)
9 december, 2012

Pepparkakor! Såhär i december stöter man på pepparkakor precis överallt. De står i fikarummet på alla arbetsplatser, de finns på möten och träffar, de smyger sig ner burkar i korgen på ICA och tillsammans med en god ost finns de också helt plötsligt en kväll framför TV:n. Jag är barnsligt förtjust i pepparkakor men jag har sällan orken att baka egna. Det tar så himla lång tid och resultatet blir inte alltid så bra som man hade hoppats.

Antingen är de för tunna och bränns i kanterna eller så är de för tjocka och blir sega och helt okrispiga. Dessutom känns det i princip omöjligt att få över dem på plåten på ett snyggt sätt, det slutar alltid med att stjärnor och hjärtan ser lite sneda ut och flera pepparkaksgubbar har förlorat både armar och ben.

Istället brukar jag kompensera med att trycka ner min hemgjorda pepparkakskrydda i precis allt. Jag har bakat bröd, gjort blondies och goda cupcakes. Pepparkakskryddor passar i det mesta och i det är fantastiskt gott i flera andra traditionella småkakor, som drömmar till exempel. Det bästa med pepparkaksdrömmar är att man kan äta dem direkt ur frysen. Så de går bra att göra i förväg och förvara, men de kan också snabbt plockas upp om man får oväntat besök eller bara behöver stilla sötsuget lite en decemberkväll.

drömmar med pepparkakssmak

Pepparkaksdrömmar

Portioner 35 st
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter

Ingredienser
  

  • 100 g smör osaltat
  • 3 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 5 dl vetemjöl

Instruktioner
 

  • Vispa samman smör och socker till en krämig massa. Tillsätt vaniljsocker, pepparkakskrydda och rapsolja. Vispa till en jämn smet. Sila ner vetemjölet och knåda ihop till en deg. Rulla degen till små bollar, cirka en matsked stora är lagom, och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader i cirka 20 minuter.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Vilket roligt sammanträffande, jag la också upp ett recept på pepparkaksdrömmar igår! What are the odds?! 😀

  2. Wow, så gott det låter och ser ut! Det ska jag göra nästa år, kommer nog försvinna snabbare än de vanliga pepparkakorna som mest samlar damm…

  3. Jag gjorde egna pepparkakor (på egen deg) i år igen. Fick sambons släktrecept som är typ 100 år gammalt för några år sedan. Blir bättre och bättre för varje år. Men det var MYCKET lättare att baka och fixa när man inte hade en bebis som kryper runt samtidigt 😉

  4. Bakar dom nu . Vi har en regnig dag i Norrköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close