Filmjölkslimpa

Betyg: 0.00
(0)
7 februari, 2011

En filmjölkslimpa bakad med bikarbonat är det enklaste brödet man kan baka. Det är bara att röra ihop och grädda direkt. Inget krångel men massa god smak. Brödet blir mörkt och saftigt. Det mättar riktigt bra och håller länge. Det är verkligen den bästa limpan att baka till frukost för hela veckan.

Filmjölkslimpa går att variera efter tycke och smak. Det här är ett grundrecept men jag uppmuntrar verkligen till att leka med ingredienserna och testa olika mjölblandningar, olika typer av kross eller nöt- och fruktblandningar. Jag gör nästan alltid lita olika beroende på vad jag har hemma i skafferiet.

Hur fungerar det med filmjölk och bikarbonat?

Det här brödet bakas utan jäst och istället används bikarbonat som jäsmedel. För att bikarbonatet ska fungera behövs syra som kan reagera med bikarbonatet under gräddning. Därför använder man filmjölk, det innehåller rätt mängd syra för att bikarbonatet ska kunna hjälpa limpan att jäsa. Det är därför svårt att byta ut filmjölken mot något annat.

filmjölkslimpa med bikarbonat

Byta ut ingredienser i din filmjölkslimpa

  • Mjöl: Minst 4 dl bör vara vetemjöl, men restan kan vara en mix av rågsikt, rågmjöl, grahamsmjöl eller fullkornsvetemjöl. Om du använder en grov variant av rågmjöl så bör du inte använda mer än 4dl.
  • Kross: Det går bra att göra en egen blandning av kross på linfrön, havregryn, kruskakli, vetegroddar, vetekross och rågkross.
  • Brödkryddor: Du kan göra en egen kryddmix eller testa en julig filmjölkslimpa med pepparkakskryddor.
  • Sirap: Honung eller lönnsirap fungerar också bra, men jag gillar den mustiga smaken från brödsirap.
  • Nötter och torkad frukt: Nötterna kan uteslutas helt eller bytas ut mot solrosfrön. Torkad frukt kan också uteslutas, men russin är jättegott i det här brödet. Torkade tranbär eller grovt hackade torkade aprikoser är också gott.
bikarbonatsbröd med filmjölk

Filmjölkslimpa, grundrecept

Portioner 2 limpor
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 timme 40 minuter
Total tid 1 timme 50 minuter

Ingredienser
  

  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3,5 dl vetekross
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bikarbonat
  • 5 msk brödkryddor
  • 1 l filmjölk
  • 0,5 dl brödsirap
  • 1-2 dl hackade nötter och torkad frukt (valfritt)

Instruktioner
 

  • Blanda samman alla ingredienser i en stor bunke. Klä två brödformar med bakplåtspapper och fördela smeten i dem. Platta till den lite. Strö eventuellt över frön, gryn eller nötter om du vill.
  • Grädda bröden i 175 grader i cirka 1h och 40 minuter. De ska vara ordentligt gräddade i botten, om man tar ut dem för tidigt är de kladdiga längst ner. Låt svalna på galler.
  • De håller bra i rumstemperatur, upp emot en vecka utan att bli torra. Men de går också utmärkt att frysa. Jag brukar dela dem på mitten och frysa in halva limpor och ta upp vid behov.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Ska det verkligen vara en hel liter filmjölk?

    /Caramel

    ps. grym blogg! 🙂

  2. Japp, en hel liter ska det vara för två bröd.

  3. Måste man ha filmjölk??
    Kan det fungera med tex. yoghurt??
    Eller bara mjölk?
    Detta bröd hade ju varit toppen att baka när vi är i Thailand och där finns ingen filmjölk.

  4. Det måste finnas någon slags syrakultur i produkten för att bikarbonatet ska kunna reagera. Så yoghurt fungerar bra, men inte vanlig mjölk. Gräddfil fungerar också tex.

  5. Tack!
    Får testa med youghurt… eller om jag får tag i sourcream….
    Linda

  6. Alltid trevligt med gott bröd :-)!

  7. Hej!
    Vilken temperatur skall ugnen vara på för bikarbonatbrödet
    /Maja

  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  9. Ojdå, har jag glömt att skriva det? Det ska vara 175 grader, jag har ändrat det nu

  10. Jag gjorde nyss ett bröd med nästan samma recept men limporna blev väldigt små. Dom jäste inte upp alls som dom skulle göra av bikarbonaten om jag förstått rätt?

    Vad tror du felet är? Använde jag fel sorts fil eller går vilken som helst?

    1. Med bikarbonat får man inte samma typ av effekt som med jäst. De kommer inte öka i volym lika mycket. Men de ska absolut inte vara gummiaktiga eller stenhårda. Det är en kompaktare typ av bröd men det ska vara saftigt. Om det inte är det utan hårt och gummiaktigt så skulle jag gissa att ditt bikarbonat kanske var dåligt. Det ska inte spela någon roll vilken fil du använder.

  11. Hej! Jag undrar om det verkligen ska vara 4 hela matskedar brödkryddor? Alltså nästan en deciliter? Har aldrig bakat detta förr, bara tyckte det lät mycket och vill dubbelkolla.

    1. Hej Malin,
      Ja, det stämmer! Det blir en rätt stor smet och eftersom Det inte ska jäsas så faller brödet lite platt i smaken utan hjälp från kryddor. Men du kan såklart justera mängden kryddor precis som du vill. Jag har också ett recept med pepparkakskrydda som är supergott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close